Aníz celý 20g
Používa sa na sladké pečenie, do čatní omáčok, kompótov, vyrába sa z neho likéry a pridáva sa do čajových zmesí. Blahodarne pôsobí na zažívanie, zmiernenie horúčky a zlepšuje tvorbu mlieka u žien.
Na liečebné využitie aj ako korenie sa používa plod - dvounažka zelenošedé, šedožlté či šedohnedej farby. Zbiera sa v auguste až septembri, plody sa nechajú dozrieť, sušia sa v tenkých vrstvách. Pri zbere v teréne je možnosť zámeny s jedovatými plodmi bolehlavu.
Zrelý aníz aromaticky vonia a má korenistú sladkastú chuť. Vôňu dodáva silice, v ktorej je hlavnou zložkou anetol. V liečebnom využití sa využíva hlavne nálev, menej už čistá silice, v prípadoch
predávkovanie silicou môže dôjsť k opuchu mozgu a pľúc.
Aníz je výborným prostriedkom podporujúcim vykašliavanie. Žuvanie semien anízu zabraňuje páchnutí z úst. V tráviacom trakte pôsobí spazmolyticky. Jeho použitie je vhodné aj v pediatrii. Podporuje tvorbu materského mlieka, do ktorého sa jeho účinky tiež prenáša. Zvyšuje tvorbu žlče, urýchľuje trávenie, obmedzuje plynatosť. Pôsobí proti črevným katarom, kŕčom tráviaceho traktu.
Jeho použitie je mnohostranné. Dáva sa do pečiva, do chleba, pri nakladaní červenej repy, červeného kapusty. Hodí sa aj do jablkového a hruškového kompótu. Štipka anízu je vhodná k šampiňónom, k rybám. Je súčasťou mnohých korenistých zmesí. V indickej a čínskej kuchyni je častý v mäsitých pokrmoch. Vyrábajú sa z neho likéry, je súčasťou liečivých čajov pri nadúvaní a odstraňuje z pokrmov nepríjemné pachy a aromatizuje je.
Zdroj: https://cs.wikipedia.org/wiki/Bedrn%C3%ADk_an%C3%BDz
Potrebujete poradiť?
Píšte: info@babiccinobchod.cz
Volajte: 00420 775 664 966
Mohlo by Vás zaujímať