Sladké drievko koreň 50 g
Sladké drievko - Glycirhyzza glabra
U všetkých starých civilizácií sú záznamy, ktoré hovoria o sladkom drievku ako elixíru života. Je výborné pri prechladnutí, nádche, bolestiach v krku, kašli, zápale priedušiek, astme i bronchitíde. Pomáha pri poruchách trávenia, vredoch a zápaloch hrubého čreva. Má pozitívny vplyv na pamäť a mentálnu činnosť. Má protizápalové a antibakteriálne účinky, zlepšuje kvalitu pokožky. Posilňuje svalstvo, kosti a hojí rany. Sladké drievko sa môže pochváliť naozaj širokým rozsahom účinkov. Dokáže zmierniť únavu, zvyšuje imunitu, zmierňuje zápaly dýchacích ciest, utišuje kašeľ a rozpúšťa hlieny. Pomáha tiež pri menštruačných problémoch a podieľa sa na hojenie ekzému (sladkého drievka masť). Je to práve glycirizin, ktorý stimuluje tvorbu hormónov, ktoré výrazne ovplyvňujú zápalové reakcie. Sladké drievko možno odporučiť pri všetkých druhoch zápalových ochorení. Zvlášť silná je v boji proti hepatitíde - potláča totiž zároveň aj vírus, ktorý ju vyvoláva.
Lahodná sladká chuť sladkého drievka je známa už po celé stáročia. Používa sa v cukrárstve, pridáva sa do likérov a nealkoholických nápojov. Deťmi milovaná cukrovinka bendrek je vlastne zahustený a upravený extrakt z sladkého koreňa. Za studena je hmota krehká, za tepla sa mení na ohybnú a ťažnú. Sladké drievko sa okrem najrôznejších cukroviniek, likérov a sirupov pridávala do piva, kde pôsobila ako peniace prísada. (Tejto vlastnosti sladkého koreňa sa predtým využívalo aj pri výrobe náplní do hasiacich prístrojov.) Sladkého drievka sa upravuje dokonca aj chuť tabaku. Rastlina je dôležitou surovinou vo farmaceutickom priemysle. Používa sa okrem iného k chuťové úprave pri výrobe liekov, ako plnidlo pri príprave pilulkovej hmoty. V minulosti mala sladovky tiež pomerne široké technické použitie - pridávala sa do leštidiel, maliarskych farieb, tuše a atramentov.
Václav Neckář v pesničke dokáže liečiť lásku sladkým drievkom, ale sladkého drievka má aj zlé účinky. Nadmerné dlhodobé užívanie sladovky sa môže prejaviť zvýšením krvného tlaku a potlačením tvorby moču. Pri dlhodobej konzumácii pôsobia látky zo sladkého drievka podobne ako kortikosteroidy (tj. Hormóny produkované kôrou nadobličiek), preto sa dlhodobé užívanie neodporúča. Zvýšená opatrnosť je potrebná aj u tých z vás, ktorí užívate lieky obsahujúce digoxín.
Príprava odvaru: pre plody, semená a korene
Jednu čajovú lyžičku vsypeme do 1/4 litra studenej vody, privedieme k varu a necháme krátko povariť. V zakrytej nádobe necháme 15 minút odstáť a scedíme. Odvar pripravujeme vždy čerstvý. Pijeme 1 - 2 x denne.
Mohlo by Vás zaujímať