Domáca sekaná 50g
Jemne pikantná zmes nielen do sekanej, mletého mäsa a fašírok.
Zloženie: soľ max. 20%, cesnak, cibuľa, rasca, mleté čierne korenie, majorán, paprika
Sekaná bola známa v českých krajinách a na Slovensku už od stredoveku. Jednalo sa však o luxusné jedlo, ktoré sa nemlelo, ale ručne nadrobno sekalo výhradne zo stehna či sviečkovej. Posun nastal až po vynáleze mlynčeka na mäso. Do sekanej sa mleli aj méněhodnotné či lacné druhy mäsa, bôčik, orezy z rebier a pod.
Domáca sekaná je výrobok, ktorý sa líši kraj od kraja a domácnosť od domácnosti. Základom sekanej je mleté mäso, ktoré môže býva spravidla mixom rôznych druhov mäsa, napr. Bravčového, hovädzieho, králičieho atď. K tomu sa pridáva údený bôčik alebo slanina. Ďalšími ingredienciami býva cibuľa, strúhanka, vajíčko, cesnak, soľ, rasca, majorán, korenie. V niektorých receptoch sa objavuje vegeta, oregano, petržlenová vňať, mlieko, rožok, huby, horčica, tymián, pivo, sladká mletá paprika a pod. Pri domácich zabíjačkách sa niekedy sekaná zabalí do bravčovej bránice. Bezlepková verzia sekanej neobsahuje múku ani strúhanku, je zvyčajne varená. Ďalšími špecialitami je sekaná, v ktorej sú uprostred varené vajcia alebo sekaná s bravčovou panenkou.
Mleté mäso sa osolí, pridá sa korenie a suché pečivo namočené v mlieku. Všetko sa dôkladne premieša a zo zmesi sa pripraví akýkoľvek tvar. Potom sa vytvarované mäso dá piecť do rúry. Ako prílohu možno zvoliť napr. Hranolky, zemiaky alebo eventuálne len pečivo. Tento pokrm možno kúpiť už pripravený a eventuálne len upiecť.
Existujú aj pokrmy nazývané "sekaná", ktoré mäso neobsahujú. Môže ísť napr. O mrkvovú sekanú. Pridaním rôzneho korenie možno docieliť veľmi podobné chuti, ako má klasická masová sekaná.
Zdroj: https://cs.wikipedia.org/wiki/Sekan%C3%A1
Potrebujete poradiť?
Píšte: info@babiccinobchod.cz
Volajte: 00420 775 664 966
Mohlo by Vás zaujímať