Paella
Toto španielske jedlo má veľkú obľubu. Pozrieme sa, čo hovorí Wikipédia: Paella je typické španielske jedlo z ryže, podobné rizotu alebo pilafu. Pochádza zo španielskeho mesta Valencia. Ľudia, ktorí v Španielsku nežijú, paellu zvyčajne vnímajú ako národné jedlo Španielska, ale väčšina Španielov ju skôr pokladá za regionálny pokrm, vyskytujúci sa v oblasti Valencie. Obyvatelia Valencie ju naopak považujú za jeden zo svojich symbolov.
Podobne ako v prípade rizota, existuje veľa receptov s rôznymi ingredienciami. Na rozdiel od rizota sa však v paelle častejšie objavujú plody mora, zelenina a korenie. Pripravuje sa na špeciálne nízkej rovnej panvici s ušami zvané paellera a výsledný pokrm je menej lepivý.
Paella sa prvýkrát objavila v chudobných oblastiach na juhu Španielska. Vznikla na rybárskych lodiach na spôsob arroz caldoso; išlo vtedy o jedno z najchudobnejších jedál pre rybárov. Pri príprave paelly je najdôležitejšou prísadou ryža, ktorá sa neumýva, pretože škrob pri varení spôsobuje potrebné zahustenie.
Existujú tri najznámejšie druhy paelly:
- Paella na valenciánský spôsob (španielsky paella valenciana) zvyčajne obsahuje zeleninu, mäso (kuracie, králičie či kačacie), slimáky, fazuľu a korenie
- Paella s morskými plodmi (paella de Marisca) nahrádza mäso a slimáky morskými plodmi a neobsahuje fazuľu
- Paella mix (paella mixta) je ľubovoľnou kombináciou mäsa, morských plodov, zeleniny a fazule. Ďalšími dôležitými prísadami sú šafran a olivový olej.
Paella sa po dobu prípravy ničím nezakrýva. Neskôr sa môže prikryť pokrievkou alebo fóliou a dať nad paru asi na 30 minút, aby "došla". Ryža sa nikdy nenecháva úplne dovariť, má byť naopak vnútri ľahko chrumkavá.
Veľkou chybou, ktorej sa dnešní kuchári dopúšťajú, je miešanie rýb (resp. morských plodov) s bravčovým či hydinovým mäsom, pretože potom chutí aj kuracie alebo akékoľvek iné mäso ako ryba. Tento mix sa skôr objavuje vo vnútrozemí a na severe Španielska.
Pokrm by nikdy nemal byť ostrý či pikantný. Rozšírená informácia, že Španieli majú radi ostré jedlá, je skôr mýtus. Len mizivé percento ľudí si paellu skutočne priostrí.
Späť na Paella 50g