Argánia tŕnistá - Argania spinosa
Argánia tŕnistá - Argania spinosa, v staršej českej literatúre sa môžeme stretnúť aj s názvom dvojčet trnatý. Rastie iba v juhozápadnom Maroku, ale dočítať sa môžeme aj o snahe o kultiváciu inde v Afrike. Jedná sa o veľmi odolnú rastlinu schopnú prežiť sucho a horúco polopúšte vďaka veľmi prepracovanému koreňovému systému. Jeho plody môžeme vzhľadom prirovnať k olivám. A práve týchto plodov je pre výrobu Arganového oleja potreba. Pre lisovanie sa používa len vnútorná časť plodu - semeno. To je ukryté v mäkkom obale, ktorý sa musí odstrániť (a väčšinou sa používa ako kŕmenie kôz, ktoré inak po Arganiach šplhajú a samy plody zberajú) a v tvrdom obale, ktorý treba rozbiť. Plody Argania sú ešte stále tradičným postupom vytlčené na kamenných mlynčekoch berberskými ženami.
Na jeden liter Arganového oleja je potrebných zhruba tridsiatich kilogramov plodov, čo zodpovedá zhruba 4-5 stromom. Výroba jedného litra arganového oleja zaberie až 20 hodín. Len tak pre predstavu, na výrobu jedného litra olivového oleja je potrebných 5 kg olív. Arganový plody sa zbierajú tromi rôznymi metódami. Prvá metóda spočíva v tom, že poľnohospodári počkajú, až plody dozrejú a samy spadnú zo stromu. Iní poľnohospodári zhadzujú plody Arganie na zem pomocou dlhých tyčí. Tretia metóda je zber plodov pomocou kôz, ktoré sa plodmi Arganie živí a vyberajú sa potom z ich trusu. Táto metóda je nezvyčajná, však nie je pre plody škodlivá. Často si tak na stromoch Arganie môžete všimnúť kôz, ktoré po nich poskakujú.
Výsledný olej potom podlieha rôznej filtrácii - aby boli odstránené väčšie čiastočky, prípadne rozbité škrupiny. V niektorých prevádzkach dochádza tiež k chemickému čistenie či procesu odstránenie "pachu" - charakteristickej vône arganového oleja. Čistý olej vonia úplne charakteristicky, z u nás bežných potravín sa dá prirovnať k orieškom. Každá várka je trochu odlišná, závislá od počasia i obdobiu, kedy bolo všetko zberané. Každopádne nesmie byť olej potuchnutý či naopak nevoňať nijako. Výsledná farba čistého prírodného oleja je nádherne zlatá, ľahká usadenina nie je na závadu.
Na kozmetické účely sa používa olej lisovaný za studena - čisto mechanicky získaný, ako je popísané vyššie. V kozmetickom priemysle je arganový olej využívaný pre vysoké percento účinných látok (tokoferoly, karotén, esenciálne mastné kyseliny vitamín A, E a F). Vitamín A podporuje obehový cievny systém. Vitamín E je silný protizápalový antioxidant, ktorý chráni bunky pred UV žiarením. Čím zabraňuje ich degradácii a spomaľuje ich starnutie. Vitamín F hydratuje pokožku a spomaľuje proces starnutia buniek pokožky. Vysoký obsah tokoferolov chráni pokožku a vlasy pred voľnými radikálmi, pričom aktívne spomaľujú proces starnutia. Arganový olej je používaný pri liečbe kožných ochoreniach, ekzémoch, akné, popáleninách. Arganový olej zmierňuje svrbenie vlasovej pokožky, znižuje suchosť pokožky a vlasom dáva vitalitu, silu, lesk a hebkosť. Arganový olej je veľmi dobre znášaný aj citlivou pokožkou. Aj pleť zvyčajne zle reagujúce na akékoľvek mastné prípravky ho vo väčšine prípadov znesie - má veľmi nízku komedogennost, niektoré štúdie ho dokonca odporúčajú pri liečbe aknóznej pleti. Zároveň dokáže starať o pokožku suchú a upokojiť pleť po opaľovaní. Skrátka - veľmi univerzálny kozmetický zázrak.
Je možné ho použiť aj na kulinárske účely, ale na konzumáciu je lepšie využiť olej z ľahko napražených semien, ktorý má úžasnú sladkasto orechovú chuť a obohacuje pokrmy ako kuskus, ryby a omáčky. Arganový olej je v kulinárskom umení cenný vďaka svojim organoleptickým vlastnostiam. Zachováva si veľké množstvo vitamínov, minerálov a najmä obsah nenasýtených mastných kyselín rovnako ako olej za studena lisovaný. Jeho jedinečná chuť sa skvelo hodí do šalátov či k namáčaniu pečiva namiesto oleja olivového. Pri použití arganového oleja je pozorovaná stabilizácia hladiny cholesterolu v krvi.
Zdroj: Zahir.cz, Wikipedia,
Arganový olej je filtrovaný cez túto filtračnú jednotku
Plnička