Príprava, užívanie a účinky ajurvédských čajov
Príprava ajurvédskych čajov:
Jednu čajovú lyžičku bylinnej zmesi zalejte 250 ml vriacej vody a nechajte minimálne 10 minút vylúhovať. Pre zosilnenie zdravotného účinku povarte rovnaké množstvo zmesi 3-5 minúty bez nutnosti ďalšieho lúhovania.
Odporúčané denné dávkovanie: viz.popis pri jednotlivých čajov.
Príprava a užívanie ajurvédskych čajov:
Himalájskej byliny sa tradične nechávajú aspoň 3-5 minút povariť v prípade, že ich používame ako prostriedok k náprave duševných a telesných funkcií organizmu. Takto pripravený odvar má silnejší účinok, jemnejšiu chuť a priaznivo pôsobí na naše trávenie, ktoré je dôležité pre správne vstrebanie zdraviu prospešných výťažkov z himalájskych bylín. Čaje pijeme ako súčasť denného pitného režimu počas trvania zdravotných ťažkostí. Odporúčame užívať maximálne dva čaju zároveň. Pijeme vždy oddelene s odstupom jednej hodiny. Ak ich používame ako preventívny, povzbudzujúci alebo podporný prostriedok, môžeme nechať byliny iba vylúhovať bez obmedzenej doby užívania. Pre lepšiu zdravotnú účinnosť pijeme čaje teplé a pred jedlom. Odporúčame nepridávať umelé sladidlá. V prípade nutnosti dochutíme medom.
Účinky ajurvédskych čajov:
Každý z himalájskych ajurvédskych čajov mnohostranne pôsobí na celý rad zdravotných ťažkostí. Ak je v zozname uvedených viac čajov, znamená to, že daný problém môže mať viac rôznych príčin. Jednotlivý opis každého čaju obsahuje podrobný zoznam účinkov (pozri zoznam zdravotných ťažkostí a účinkov himalájskych ajurvédskych čajov). V priebehu mesačnej bylinné kúry je dôležité, aby sme dodržiavali pravidelný pitný režim. Dávkovanie je uvedené na každom balení.