Pizza
Dlhé storočia nás sprevádza špecialita z Talianskeho polostrova - Pizza. Tento fenomén v posledných desaťročiach sa v Čechách a na Slovensku veľmi rozšíril. Pozrieme sa, čo píše Wikipédia: Čo je to pizza? Pizza je veľký kruhový plát svetlého chlebového cesta (koláč), hore s náplňou vyrobenou najčastejšie z paradajok, syra a ďalších rozdielnych ingrediencií, záleží na druhu pizze. Pečie sa v peci alebo rúre. Pôvodom pochádza z Talianska a stala sa obľúbeným jedlom po celom svete. Reštaurácie, v ktorých sa pizza pripravuje, sa nazývajú pizzerie.
Pripravuje sa pečením a pozostáva z týchto základných surovín:
- zo stredne tuhého cesta vyrobeného z vody, múky, soli a droždia
- paradajkového základu (sugo di pomodoro)
- mozzarelly
Ďalej možno pridať akékoľvek suroviny podľa druhu pizze, napr. olivy, sardinky, šampiňóny, cibuľu, salámu, ančovičky a mnoho ďalších.
V čom sa môže pizza piecť?
Pec na drevo - pizza v peci na drevo sa pečie okolo troch minút (pec sa vykuruje na 380-500 ° C)
Pec elektrická - profesionálne elektrické pece možno tiež vykúriť približne na 450 ° C. Nevýhoda týchto pecí spočíva vo vysokej strate teploty pri každom otvorení dverí pece.
Pec plynová - plyn vyviera tryskami vnútri oválnej pece. Plynová pec má podobné vlastnosti ako pec na drevo.
História:
Predchodcu dnešnej pizze pripravovali už starovekí Egypťania v podobe jednoduchých plochých koláčov. Od nich ich časom prevzali Rimania. Názov pizza je odvodený zo slova picea, ktoré pochádza z neapolského dialektu taliančiny. Označovali sa ním pečené placky z kysnutého cesta, na ktoré sa kládli ďalšie ingrediencie. Už na konci 17. storočia vznikali prvé pizzerie. V 18. storočí sa začalo s pridávaním paradajok, a tým vlastne vznikla pizza v podobe, akej ju poznáme dnes.
Jedna z najznámejších pízz ,Margherita, sa zrodila v Neapole v roku 1889. Krátko predtým zjednotené Taliansko chcelo uctiť kráľovnú Margheritu, ktorá ju navštívila, a tak miestny kuchtík vymyslel pizzu v talianskych národných farbách: červenej (paradajka), zelenej (bazalka) a bielej ( syr).
O ďalší rozvoj pizze sa postarali talianski prisťahovalci v Amerike, kam si svoje technológie priniesli so sebou. Pizzu Margherita piekli s mozarellou a oreganom. Postupom času ju začali pripravovať nie v peci, ale na panvici a jej forma sa prispôsobila do roku 1945 americkému fast food štýlu. Prvá oficiálna americká pizza mala názov Chicago-Style a pochádza z roku 1943.
V roku 1948 sa začalo predávať prvé predpripravené pizza-cesto. V 50. až 60. rokoch sa v Amerike stala pizza štandardným fast food jedlom popri hot dogu a jablkovom koláči.
V roku 1957 priniesli bratia Celentano na trh prvý zmrazenú pizzu a tým napomohli masívnemu ťaženiu mrazených polotovarov v obchodoch. Rozšíril sa aj jej sortiment a v tom istom roku bol vykonaný prvý spotrebiteľský test rôznych druhov pizze.
Späť na Korenie na pizzu 50g