Paprika
Pozrieme sa na históriu papriky. Wikipedia píše: Paprika (Capsicum) je rod rastlín z čeľade ľuľkovitých (Solanaceae). Pochádza zo Strednej Ameriky, kde bola tisíce rokov pestovaná v trópoch. Dnes sa pestuje po celom svete. Niektorí zástupcovia rodu paprika sa používajú ako zelenina, iné ako korenie alebo liek. Pálivá forma papriky sa označuje ako chili paprička, nepálivá ako kapie.
Plody väčšiny zástupcov rodu paprika obsahujú kapsaicín (8-metyl-N-vanillyl-6-nonenamid), lipofilnílátku, ktorá pôsobí silné pálenie v ústach (ak je zle strávená, potom i v konečníku) neuvyklého konzumenta. Väčšine cicavcov je kapsaicín veľmi nepríjemný, avšak vtákom nevadí. Je evidentné, že sa jedná o adaptácii papriky, aby nebola skonzumovaná cicavce, ale vtáky. Tí totiž rozširujú semená.
Množstvo kapsaicínu v paprike je veľmi premenlivé a závisia na genetickej výbave tej či onej odrody. Jedinou paprikou bez kapsaicínu je jemná paprika - kapia. Chilli paprička naopak obsahuje veľké množstvo tejto látky a používa sa v indiánskom liečiteľstve, rovnako ako v modernej západnej medicíně.Kapsaicin totiž tíši bolesť a stimuluje srdce. Okrem toho pôsobí vhodne na štítnu žľazu. Známa a obľúbená je aj kapsaicinová náplasť, rôzne masti a tiež gél Hřejivka používaná napr. Pri bolestiach chrbta.
Paprika sa je surová alebo tepelne upravená. Pri varení sa používajú najmä druhy Capsicum annuum a Capsicum frutescens, ktoré sú vhodné na plnenie syrom, mäsom alebo ryžou. Čerstvé papriky sa pridávajú do šalátov. Rovnako sa dajú nakladať alebo sušiť. Sušené papriky sa melú a používajú ako korenie. Veľmi moderný v posledných rokoch je mletá údená paprika, vyrába sa sladká ale aj pálivá.
Späť na Paprika lahôdková maďarská 50g
Späť na Paprika pálivá maďarská 50g
Späť na Paprika údená sladká 50g
Späť na Paprika údená pálivá 50g