Bylinný čaj PESTREC PLOD
PESTREC plod sa vďaka svojej trnitosti spája s históriou ukrižovania. Nazýva sa Kristova koruna, ale pre biele pruhy v listoch sa mu tiež hovorí mariánský bodliak. Semená ako plod sú na tejto rastline najúčinnejšie. Liečivé účinky pestreca boli známe už v antike. Prvoradé použitie tejto rastliny je na všetky druhy pečeňových ochorení. Pečeň je dôležitým orgánom a veľmi trpí zlou stravou s množstvom nasýtených tukov, alkoholom a syntetickými liekmi. Spolu s pečeňou lieči taktiež žlčník a niektoré ďalšie choroby tráviaceho ústrojenstva. Droga napravuje poruchy krvného obehu, prospieva pri nízkom krvnom tlaku, tonizuje cievy, má priaznivý vplyv na ochorenie srdcového systému, pomáha pri migrénach a závratiach. Posilňuje organizmus, lieči rôzne druhy alergií, napríklad žihľavku alebo sennú nádchu, pomáha pri astmatických záchvatoch a odstraňuje nevoľnosť pri cestovaní. V odporúčaných dávkach je neškodný, neodporúča sa v druhej polovici tehotenstva a pri silne zvýšenom krvnom tlaku. Sladíme ho vždy medom.
Príprava: Použijeme odvar. 1 polievkovú lyžicu zalejeme večer ½ l studenej vody a ráno 5 minút povaríme a necháme 10 minút vylúhovať. Tento odvar máte na celý deň. Pijeme 3x denne medzi jedlami.
Použitá literatúra: Zdravý život s babičkiným bylinkami, autor: Dionýz Dugas, Knižní expres, 2004 SPÄŤ